PERSBERICHT

2 SEPTEMBER 2017: 30e VISSERIJDAG SPAKENBURG

Op zaterdag 2 september organiseerde Vereniging de Bruine Vloot Spakenburg haar 30e (!)Visserijdag rondom de Oude Haven.
Deze Visserijdag had als thema: ”PAREL VAN DE ZUIDERZEE”

 

Spakenburg was tot aan de eerste helft van de vorige eeuw een van de belangrijkste vissershavens. De plaats was goed geoutilleerd met (rond 1930) meer dan 200 botters in twee havens, twee botterwerven, een visafslag en talrijke visverwerkende bedrijven.
Alhoewel er één scheepswerf is verdwenen en er dan wel geen 200 botters meer in de haven liggen, is Spakenburg nog steeds de grootste botterhaven! Niet alleen van Nederland, maar ook van Europa, ja, zelfs van de wereld!

De karakteristieke Scheepstimmerwerf Nieuwboer nog steeds bloeiend en volop (commercieel en op eigen kracht!) in bedrijf en met ongeveer 30 (van de in totaal 80 nog varende botters in NL) authentieke vissersschepen vormt deze markante plek het prachtige unieke hart van Spakenburg.

 

 

 

 

 

Dit vierden we als VBV op de dertigste Visserijdag 2017 met veel activiteiten en bezienswaardigheden.

De jeugd wierd er sowieso actiever bij betrokken. Dat gebeurde die dag met een Viswedstrijd voor de jeugd vanaf de botters tijdens de Visserijdag Spakenburg.
Op een botter in Spakenburg, een levende haven mochten jongens en meisjes in klederdracht (!) in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar vissen met bamboehengels (tussen 13:30u en 15:30u).
Wie zelf een bamboehengel had, meldde (in mooie dracht) zich eerst even aan op het schip de ‘Schokland’ aan de Havenstraat bij meneer Jan Ten Hove. Daar kregen ze uitleg over hoe het werkt.
Had je geen bamboehengel? Ook dan mocht je je melden (in je klederdracht) op dit schip en kreeg je alles te horen wat je moest weten.

 

De hele omgeving van de “Oude Haven” werd teruggebracht in de sfeer van zo’n honderd jaar geleden. Dat betekende dat er veel klederdracht te bewonderen was en de schepen er prachtig opgetuigd bij lagen.

Er kon zelfs een Volendammer kwak (= een grote botter) worden bezichtigd. Dit trouwe gastschip ligt regelmatig op deze dag in de haven en is een welkome aanvulling op onze vloot. Nieuw was ook het optreden van het Volendammer fanfarekorps in de eigen klederdracht.
Daarnaast werd een vrolijke noot gebracht door meerdere visserskoren afkomstig uit andere plaatsen. Als afsluiting van de dag kwam natuurlijk het Spakenburgs visserskoor zingend aanvaren op de kotter Marretje Stijntje, de BU168.

Enkele andere activiteiten waren:
een film bekijken in de RodeLoods,
een visje kopen op de veiling in de Visafslag,
de vele gevarieerde taferelen rondom Spakenburg, een levende haven bekijken,
de vroeger gebruikte vistechnieken zien in het Kenvmuseum Spakenburg Visserijmuseum,
de historie van Bunschoten-Spakenburg beleven in het Museum Spakenburg. (In de steeg ernaast/erachter worden de netten weer ouderwets getaand),
de uitgestalde scheepsmodellen van Historische Vereniging Bunscote bewonderen,
genieten van jong en oud die speciaal voor deze dag weer in de kleurrijke klederdracht lopen.
(Sommigen in de dracht van nu, anderen in die van rond de twintiger/dertiger jaren. Vooral de kleintjes zijn het bewonderen waard.)

De Visserijdag Spakenburg begon om 10:00u met de officiële opening in de Visafslag door de burgemeester van Bunschoten/Spakenburg, de heer Melis van de Groep.
(De dag eindigde om 16:00u)
De Visserijdag Spakenburg is een niet-commercieel evenement bedacht en georganiseerd door Vereniging de Bruine Vloot Spakenburg met de onmisbare medewerking van talloze inwoners, dus: van, voor en door de Spakenburgers.
U als bezoekende geïnteresseerde bent daarbij uiteraard van harte welkom!

Op vrijdagavond 1 september is er (sinds een aantal jaren) ook een VisserijAVOND. Iedereen die geïnteresseerd is in verhalen, gedichten, liederen en oude filmbeelden over de Spakenburgse visserij in vroeger dagen is van harte welkom in de NH Kerk van Bunschoten vanaf 19:30. Toegang is gratis..

Voor nadere informatie etc. kunt u contact opnemen met
Jan ten Hove
Bestuurslid Bruine Vloot
p/a: De Hofstede 85
7335 LN Apeldoorn
06-51413031
e-mail; jan.tenhove@hetnet.nl
e-mail; jan.tenhove47@gmail.com