Project omschrijving

Gastschepen

Bewaren

Tijdens de Visserijdag zijn er – jaarlijks wisselend – bijzondere vissersschepen van een andere type te gast in de haven. Soms worden ze hiervoor speciaal uitgenodigd, maar geregeld bieden de schippers zelf aan die dag te komen vanwege de grote publieke belangstelling en de daarmee gepaard gaande gezelligheid. Zo wordt door de organisatie van deze dag een kenmerkend beeld van de Nederlandse vissersvloot toentertijd neergezet door de jaren heen. Vele soorten hebben al acte de présence gegeven tijdens de Visserijdag Spakenburg.

Elk jaar zijn er verschillende gastschepen aanwezig in de haven van Spakenburg. Dit om elk jaar een of meerdere schepen onder de aandacht van het publiek te brengen. Daarnaast als verlevendiging van het beeld in de haven.
De Nederlandse vissersvloot bestond voorheen uiteraard uit meerdere typen schepen dan alleen botters. Zo had elke streek voor zijn eigen water een bepaald schip met specifieke eigenschappen ontwikkeld. In de hoek bij Urk en Lemmer was een ander schip vereist dan op de rivier. Hier kwamen botters ook wel voor, maar daarnaast had je er de Lemmer vissermansaken. Bij Katwijk en Scheveningen werden de schepen na het vissen het strand opgetrokken, wat weer een ander type schip vereiste: de bomschuit (bekend van het ‘Panorama Mesdag’). Dit op het strand trekken gebeurde ook aan de Noordhollandse Noordzeekust: een voorbeeld daarvan, de Egmonder pink, is de laatste jaren trouwe gast op de Visserijdag. Terwijl aan de kant van de Zuiderzee vanuit Volendam een grotere uitvoering van de botter in gebruik was: de kwak . Vorig jaar was de VD84 – Odion nog te gast.
Er waren schepen om te vissen, maar ook schepen die de vangst snel aan wal naar de kopers moesten brengen, dus die hadden meer snelheid nodig. (De zogenoemde koopschuiten).
Vanuit Baasrode in België werden palingbotters naar Nederland gestuurd om de – daar versgevangen – aal in hun open bunnen levend naar de thuishavens te vervoeren. Ooit at je vast wel ‘paling in het groen’, een heerlijke Belgische variant op een palinggerecht.
Op de rivieren viste men hoofdzakelijk op zalm, vandaar de naam zalmschouwen, kleine snel wendbare scheepjes geschikt voor het varen op stromend water of in kreken.
Andere schepen die al te gast waren tijdens eerdere Visserijdagen zijn bijvoorbeeld : een antieke tjalk, de Texelse Blazer TX11, een pluut, een vrachtschip met bijbehorende zandkiepauto, niet te vergeten het prachtige koggeschip uit Kampen. Alle gastschepen zijn tijdens deze dag te bezoeken. De bemanningen – in hun eigen plaatselijke dracht – zijn gastvrij en vertellen maar al te graag over hun schip.

De Grote Beer