Project omschrijving

Scheepswerf Nieuwboer

wonderknoop-60

Scheepstimmerwerf Nieuwboer is tijdens de Visserijdag vrij toegankelijk. Er wordt ’s ochtends een botter de helling opgetrokken door een prachtig zwart paard op de manier zoals dat vroeger ging. ’s Middags wordt de botter weer te water gelaten. Een spektakel! In de smederij geeft een smid demonstraties van zijn vakmanschap. De befaamde Rode loods is te bezoeken. Hier zijn onder meer veel van de oude (hand)gereedschappen nog te bewonderen. Ook lopen er  vakmensen rond die op je vragen een boeiend antwoord kunnen geven.

Op de plaats waar tenminste vanaf 1583 een “schuytenmaekereye” moet zijn geweest, ligt sinds 1829 de scheepstimmerwerf Nieuwboer.
Zeven generaties Nieuwboer hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Zuiderzeevisserij. Het is een specifieke houtwerf en de oudste nog werkende werf van Nederland. Naast vele andere houten schepen gleden meer dan tachtig Zuiderzeebotters van de helling.  De werf bestaat uit vier scheepshellingen, een rode houten loods (1901), een botterloods (1840) en een smederij (1904) op Oude Schans 86. De werf is een zogenaamde sledewerf, het schip wordt in de gehele lengte door een slede ondersteund. Ze is daardoor uitermate geschikt voor houten schepen. Op deze werf worden de vissersschepen tot op de dag van vandaag met hoogstaand vakmanschap onderhouden, gerepareerd en gerestaureerd.

De bijzondere locatie van deze unieke nog werkende botterwerf midden in het hart van Spakenburg is beeldbepalend voor het dorp en de haven. Er liggen nu rondom deze authentieke scheepshelling meer dan dertig botters, die nog steeds volop in gebruik zijn voor pleziervaart, wedstrijden en verhuurtochten.

De geschiedenis van de werf gaat terug naar 1750. Ze is vastgelegd in het boek ‘Van schuytenmaekerye tot botterwerf’ een uitgave van de Historische Vereniging Bunschoten in samenwerking met de Stichting Botterwerf Spakenburg.