Na opening door de burgemeester zo rond 10:00u ’s morgens in de Visafslag kunnen bezoekers de sfeer proeven van begin vorige eeuw. Behalve sfeer ga je ook vis proeven. Op deze dag kom je allerlei soorten vis tegen op velerlei manieren klaargemaakt.
Daarnaast doen enkele vakbekwame visbewerkers voor, hoe snel zij de aangevoerde vis schoonmaken.
Een kijkje op de helling levert een spectaculair beeld op: van het op de helling trekken van een botter door een prachtig (zwart?)paard! Daarnaast kun je zien hoe de dagelijkse bezigheden van de vissers en aanverwante bedrijven er rond de vorige eeuwwisseling uitzagen.
Museumhaven en  schepen worden dan ook op hun best gepresenteerd.

Er worden netten geboet, loodjes gegoten, touwen geslagen, enz. Er hangt haring te drogen, er wordt paling gerookt, er zijn hoepelende kinderen en vrouwen in klederdracht die de was doen. Ook de ventende bakker, visstelende pubers en schippers die op hun ‘vuurduveltje’ een visje bakken kun je tegenkomen. Kortom, het is  een gemoedelijke dag en: zónder commercie!
Een dorpsomroeper vertelt wat er waar en wanneer gaat gebeuren.
Kijk naar de filmpjes en de honderden foto’s en je begrijpt hoe mooi en bijzonder de jaarlijkse
Visserijdag van Spakenburg is. (altijd op de eerste zaterdag van september)

Ook dit jaar is er weer de aanvoer van traditioneel gevangen vis, met de’dwarskuil’. Een aantal botters vist ’s nachts op het IJsselmeer (met speciale vergunning!) en de vangst wordt ’s morgens aangevoerd op de visafslag, vers geveild, onder deskundige begeleiding van veilingmeester Willem. In de visafslag wordt nog bijna wekelijks vis geveild, zij het nu alleen nog voor toeristen. In de loop van de tijd is het gebouw zowel van binnen als van buiten aangepast. Toch is de nostalgie bewaard gebleven. Tijdens de Visserijdag is er alle gelegenheid om het gebouw en de inrichting te bekijken. De oude weegschaal en de veilingklok en allerlei visserij-attributen geven mooie een indruk van het visserijverleden.